Wiemy już jak radzić sobie z przymrozkami, teraz kolej na słów kilka o wpływie na płytki ceramiczne wysokiej temperatury.
Doskonałym przykładem jest tu kuchnia. Ma ładnie wyglądać, a przy tym powinna sprzyjać naszym najśmielszym nawet eksperymentom kulinarnym… Dlatego płytki kuchenne nie mogą być podatne na szybkie podgrzewanie oraz nagłe studzenie. Cecha ta nazywa się odpornością na szok termiczny i w przeciwieństwie do mrozoodporności określana jest na podstawie wytrzymałości na nagłe zmiany temperatury.
Odpowiednie płytki będą zdolne nagrzać się lub ochłodzić w maksymalnie krótkim czasie, dzięki czemu dojdzie do uniknięcia silnych naprężeń, które z czasem osłabiałyby glazurę i spowodowały pękanie kafelków. Również w tym przypadku dużą rolę odgrywa dobór wystarczająco elastycznych spoin zapobiegających odkruszaniu się płytek od podłoża i siebie nawzajem.
Warto o tym pamiętać, bo nagrzewanie glazury często umyka naszej uwadze, a jego efekty rzucają się w oczy dopiero po pewnym czasie, kiedy jedynym rozwiązaniem staje się położenia całej okładziny ściennej na nowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz